lunes, 9 de octubre de 2006

9:00 Riiiingg - Bon dia, nens !!!

Aquest matí , per diverses circumstàncies, he portat per primera vegada a la nena a l'escola. Fa dues setmanes va deixar l'escola bressol i ha començat P3. Tal i com han passat les coses, he pensat, faràs un post a veure que en pensen els demés i a la vegada, amb el permís del Oscar, argumentaràs el seu post d'ahir.

Hem arribat massa d'hora i ens hem esperat al carrer a que obrissin la primera porta.

8:45 ha arribat una nena amb la seva mare. La nena, la Laura E. (segons la bata) ha fet un gest amb el cap i s'ha acostat a la meva filla. Immediatament la mare li diu "Laura esta es tu amiguita Maria, que no li dices nada" . La Laura tot educada li diu "Hola Maria" i la Maria " Hola". La mare m'explica "al principio no la he conocido como siempre viene con la madre".,( clar perquè la nena té dos cares, una quan va amb la mare i una altre quan va amb el pare).

8:50 van arribant els/les mestres. "bon dia, bon dia ".

8:55 Una senyora molt despentinada i amb un xandal rosa s'acosta amb el seu fill comentant "....hoy no te has bebido la
leche..". Tu diràs el pobre crio, com havia de tenir gana si el primer que veu al llevar-se és aquest cap i el xandal.

9:00 Obren la primera porta i tots ens anem situant davant de cadascun dels barracons que ens toca.

No subas por ahí Laura E que té vas a caer. Joder, serà bruixa la tia, pam! als 2 minuts la nena rellisca a la rampa d'accés a la classe ja que estava plovent i clar, la Laura E de culs a terra. Ràpidament la mare amb un impuls protector veient la nena l'aixeca i, " y encima va y ahora te ensucias..." i per si no estava enterada, "entre oreja y oreja ,colleja".

Només queden minuts per entrar, arriben una nena nova i una mare (no porta la bata, no sé el nom), exactament igual, la nena es puja a la barana de la rampa que coneixem, sobretot la Laura E, i la seva mare li diu "baja de ahí que te caerás", però no era tan bruixa i la nena més obedient, tot ha acabat allà mateix.

9:05 Deixo la nena maca i marxo cap al currili , que avui tinc molta feïna, no sense abans parar atenció a dues senyores marroquines que parlen amb els seus fills...amb àrab o bereber, no ho sé.

9:07 Abans de sortir de l'escola passo per l'últim barracó i sento una àvia que des de peu plà mira cap a dins i diu "Uy, mi niña le ha pegado un puñetazo a otro crio, jajajaja", ....

Totes aquestes situacions s'han donat seguides i reals en el temps.

Em vinc a referir, que en molts casos la gent nouvinguda de fora eduquen els seus fills en castellà o en l'idioma que utilitzen en la seva llengua paterno-materna per parlar entre ells, i que si nosaltres mateixos no ens preocupem de defensar la llengua catalana la tendència general serà de desaparèixer.Per això trobo inqüestionable que l'ensenyament en particular i qualsevol altre mitjà en general de comunicació, negociació, document oficials siguin tots en català. Per tant a TV3 el debat en català i si el Sr. Montilla vol parlar en castellà, que es tradueixi simultàneament com si fos rús.

8 comentarios:

Núria dijo...

Boníssima la foto de "barracó".
Bé, en primer lloc la meva crítica no és per el Sr. Montilla (que parli com li roti); és per TV3.
L'altre dia feien un reportatge al 33 d'animals de granja prop del Delta. Et pots creure que van posar subtitols????? Era català cony! (ah! es que no era català de Barcelona). Ara, quan hi ha noticies en ejpanyol dedueixen que tots en sabem l'idioma.
Mira que a un llit dir-li cama?!?!?!
I no facis cas dels comentaris de que ets feo. És en Puji, que té un mal dia!

Oscar dijo...

Ja, ja, ja, ja, ja!!! M'estic tronxant des de la primera línia del post. Tio, ets un crack, com tots els posts siguin iguals no sé si podré superar-ho!

Per cert, estic d'acord amb que Montilla parli el que vulgui, però lo dels subtituls no perquè, gràcies a Déu, els catalans som bilingües i no ens n'hem d'avergonyir.

Per cert, al que tu identifiques com a "barracó" s'assembla més a un orinal.

Mikel dijo...

De fet TV3 quan convida a experts tertulians a diferents programas sovint son comvidats que parlen en castella i al TN el mateix no entenc perque d´entre tots els metges que es pot entrevistar per parlar de la grip ho han de fer a un que parla en castella...

Puji dijo...

Quines imatges de la vida quotidiana!
Les eleccions al Parlament de Catalunya en Català!!!

El pericopower està guanyant adeptes a la blogosfera. Aviat no hi haurà qui us aguanti!

Signat,

Un suïs (amb molta nata)

Oriol dijo...

Núria tu si que tens sentit per l'art i la bellesa.
Oscar, perfecte que s'expressin en castellà però el mateix dret té ell a fer.ho en castellà com jo a TV3 a només sentir.ho en català.
Mikel i Puji, teniu tota la raó.

David Codina Riqué dijo...

Jo escolto i entenc el castellà ja que la Charo, la Nati i la Lourdes me la van ensenyar quan era petitó, però parlo català perquè és la llengua dels meus avis, dels meus pares i dels meus amics. I qui no ho entengui que si foti fulles (ja estic cansat de justificar-me de parlar el català!)

Ah! Si us plau, quan veieu algú estranger que no us enten amb català, no li parleu amb castellà deduïnt que és més fàcil que el sàpiga parlar... Per a ell, són dos idiomes exactament igual d'estranys! (Les mares de les nenes magrebins de l'escola tb!)

Oscar dijo...

Kudina radikal!

irma dijo...

Ja que es parla de política, ja pensava que era la única loca que ho feia..., em sembla que hi ha una línia molt, molt fina entre la defensa del català i perdrè la gran oportunitat que tenim de ser bilingües sense cap mena d'esforç (al menys per parlar-ho, escriure es un altre tema, segur que tinc 10mil faltes), es a dir, el que vull dir es que hi ha molta gent que no sap parlar el castellà ... i els nostres fills (bueno els teus, els meus quan arribin) si a l'escola, al carrer i a casa sols els hi parlem català al final no sabran castellà, i em sembla una gran pérdua.